dimarts, 20 de novembre del 2007

Algunes actuacions policials semblen encaminades a fer callar la crítica social contra el pla CAUFEC

El grup municipal d'ICV ha fet una nota de premsa que vol obrir una reflexió sobre la seguretat ciutadana.

NOTA D’ICV D’ESPLUGUES SOBRE EL PLA CAUFEC I LA SEGURETAT CIUTADANA

Els grans interessos que hi ha al voltant del pla CAUFEC, un pla clarament especulatiu en què els diferents governs municipals d’Esplugues han jugat un paper clarament actiu, està afectant a la seguretat ciutadana. Una bona part de la ciutadania d’Esplugues estem preocupats amb algunes actuacions tant de la policia local com dels mossos d’esquadra que semblen més encaminades a fer callar la crítica social que no pas a protegir els drets democràtics i aquestes actuacions gairebé sempre estan relacionades amb les posicions crítiques amb el Pla CAUFEC. La majoria dels agents fan correctament la seva feina, però s’han de corregir determinades actuacions que semblen encaminades a protegir els especuladors perseguint les veus crítiques.

Per part d’algun membre de la policia local s’ha acusat sense proves i s’han multat persones per haver fet suposadament pintades. Un membre de la policia local de poca o nul·la credibilitat democràtica ha portat als tribunals, amb suport de l’ajuntament, un ciutadà d’Esplugues. També va ser detinguda una persona per part d’un policia local sense temps material de portar-la al jutjat per rebre una notificació i provocar així que hagués de passar una nit detingut a la comissaria. En canvi, s’han rebutjat , les denúncies fonamentades d’altres membres de la policia local contra un intendent que serà jutjat per conduir borratxo i contra el qual hi ha sospites raonables d’actuacions delictives. Tampoc s’han tingut en compte per part del govern municipal denúncies fonamentades contra algunes actuacions d’algun membre de la policia local que acostuma a ser present en els moments conflictius.

Pel que fa als mossos, considerem intimidatòries les identificacions per estar asseguts a la zona de vianants del carrer Àngel Guimerà per realitzar una acte informatiu. També l’excessiva presència policial i la càrrega innecessària que es va donar en el cercavila contra al Pla CAUFEC. Ens preocupa també especialment la manera com es va citar i el fet que el CME ha denúncia que s’ha presentat contra la directora de la revista Vida d’Esplugues (i cinc persones més). I, finalment, ens sembla humiliant la forma com va ser portada al jutjat, emmanillada i envoltada de policies, la persona que va passar la nit a comissaria per portar-la al jutjat a recollir una citació.

Pensem que aquestes actuacions poden generar una certa alarma social i, en tot cas, mereixen una reflexió col·lectiva. S’ha d’obrir un diàleg entre representants de la ciutadania i els responsables policials i un primer pas d’aquest debat es pot fer en el marc del Consell de Seguretat Ciutadana.

Grup municipal d’ICV

Esplugues, 20 de novembre de 2007